Kituri analitice pentru depistarea falsificarilor din lapte
In actele normative privind calitatea alimentelor, falsificarea este definita ca fiind adaosul oricărei substanţe naturale sau sintetice in scopul mascării unor defecte, modificării sau conferirii de proprietati pe care produsele nu le justifica prin compoziţia lor naturala sau prin reţetele de fabricaţie.
Datorita particularitatilor sale laptele este un produs usor de falsificat.
Falsificările laptelui pot fi grupate in doua mari categorii:
- falsificări practicate in scopul obţinerii unui profit (adaosul de apa si/sau substituirea grăsimii naturale)
- mascarea sau prevenirea instalării acidifierii timpurii a laptelui
Cea mai frecventa frauda o reprezintă falsificarea laptelui prin diluare cu apa, diluare mascata prin adaos de substanţe chimice, cum ar fi: NaCl, NH4NO3, NaNO3.
Substanţele utilizate in falsificare au câteva caracteristici comune si anume:
- sunt uşor solubile in lapte
- sunt ieftine si uşor de procurat
- au greutate specifica mare (in cantitate mica modifica semnificativ densitatea)
- nu modifica vizibil insusirile organoleptice specifice ale laptelui
- sunt asemanatoare cu unele componente ale laptelui (clor, azot)
Cele mai frecvente falsificari sunt realizate prin adaosul de clorura de sodiu, carbonat si/sau bicarbonat de sodiu, azotat de sodiu si/sau amoniu.
AVANTAJELE UTILIZARII KIT-URILOR ANALITICE
Identificarea substantelor adaugate laptelui in scopul falsificarii, necesita aparatura de laborator, reactivi chimici p.a, personal calificat si dureaza mult timp, ceea ce face dificila investigarea in teren a oricarei falsificari si demonstrarea imediata a fraudei efectuate.
In ultimii ani controlul alimentelor se bazeaza tot mai mult pe progresele realizate in domeniul metodelor de analiza instrumentala ce permit obtinerea rapida a informatiilor.
In ultima perioada, procesatorii de lapte au fost nevoiti sa-si implementeze sistemul ISO 22000. Acest sistem impune monitorizarea procesului tehnologic cu stabilirea punctelor critice. Indiferent de produsul obtinut prin procesarea laptelui, exista un prim punct critic in faza de receptie a laptelui, când depistarea falsificarii este absolut necesara.
Pentru industria procesatoare, o varianta simpla, ieftina, si rapida in depistarea falsificarii laptelui o reprezinta utilizarea kit-urilor analitice. Acestea permit :
- garantarea sigurantei alimentului prin controlul rapid al continutului de nitrati, neutralizanti, cloruri din laptele materie prima si, implicit, din prousele procesate;
- imbunatatirea performantelor tehnologice ale procesarii, cu impact direct asupra consumurilor specifice si a consumului de utilitati (electricitare, abur tehnologic)
- reducerea cheltuielilor aferente analizelor chimice;
Kit-urile analitice sunt benzi analitice indicatoare, ce prezinta la unul din capete o zona activa impregnata cu reactivi de culoare specifici identificarii.
Exista mai multe tipuri de kit-uri, toate au insa la baza principiul metodelor colorimetrice (modificarea de culoare cauzata de reactia dintre substanta de identificat si reactivul de identificare).
Componenta principala a unui astfel de kit este reprezentata de zona activa a benzii analitice, zona unde are loc reactia de culoare (fig. 1)
Zona activa
Fig.1
Ca varianta de utilizare in industria procesatoare de lapte, kit-urile analitice furnizeaza utilizatorului o imagine de ansablu asupra starii laptelui si il ajuta sa ia decizia preliminara corecta care poate salva procesul tehnologic (situatia coagularii intârziate a laptelui in tehnologia produselor lactate acidofile si a brânzeturilor).
De obicei in lapte si produsele lactate, substantele adaugate in mod fraudulos se afla in cantitati mici ce nu modifica puternic gustul, culoarea sau mirosul acestora si uneori nu pot fi decelate decât prin metode chimice specifice.
Cercetarile efectuate in cadrul institutului nostru, au permis realizarea kit-urilor in forma benzilor analitice indicatoare utilizate in identificarea substantelor alcaline (neutralizanti), a clorurilor si a azotatilor, substante adaugate fraudulos in lapte.
ICA Research & Development S.R.L. pune la dispozitia tuturor celor interesati kituri pentru determinarea falsificarilor laptelui prin adaos de substante alcaline, de cloruri sau de azotati. Fiecare kit analitic este format din benzi analitice indicatoare ambalate câte 50 buc. in flacoane din polistiren. Benzile analitice sunt fâsii din material polistrat, având dimensiunile 60/7 mm, si prezentand la unul din capete o zona activa, impregnata cu reactivi de culoare specifici identificarii. Pentru detalii si comenzi va rugam sa contactati departamentul comercial.