|
PLANUL NATIONAL PENTRU
CERCETARE - DEZVOLTARE II
2007 - 2013
Programul4: Parteneriate in domeniile prioritare
Proiect: PNCDII- P4 - 6.BIOTEHNOLOGII ; Contract: 61-001/2007
Titlul proiectului:
"Tehnologii inovative de conservare si utilizare a bacteriilor lactice probiotice cu performante superioare pentru cresterea sigurantei alimentare."
Acronim: INCTEC
Director de proiect:
Alexandrina TOMA , Dr. Ing.
Perioada de desfasurare a proiectului: 36 luni (2007-2010)
Obiectiv general si rezultatele estimate a fi obtinute:
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
- creşterea competitivităţii cercetarii prin realizarea unui parteneriat in domeniul biotehnologiilor alimentare, ce va contribui la obtinerea si aplicarea la nivel pilot/industrial a unor tehnologii inovative de fabricatie a produselor lactate din categoria produselor functionale (aliment-medicament
- dezvoltarea unor noi tehnici si procedee biotehnologice de conservare si utilizare a bacteriilor lactice probiotice, cu impact asupra sigurantei produselor alimentare si a calitatii vieti(preventie a bolilor gastrointestinale si vasculare)
- realizarea unor preparate biologice cu performante superioare din punct de vedere functional si dezvoltarea gamei de produse lactate probiotice, in beneficiul sanatatii omului
- Transferul rezultatelor cercetarii unui agent economic, in scopul valorificarii in productie
Rezumatul proiectului:
Cresterea calitatii vietii constituie un deziderat de importanta majora in etapa actuala de dezvoltare a societatii romanesti, determinata implicit si de asigurarea starii de sanatate a populatiei. Unul dintre factorii care influenteaza mentinerea starii de sanatate il reprezinta alimentatia echilibrata in nutrienti si ingrediente functionale cu impact pozitiv asupra performantelor fizice sau psihice ale individului. Constientizarea impactului acestui concept in rindul populatiei a dat nastere la aparitia si dezvoltarea unor noi categorii de alimente intitulate generic “alimente functionale”. Acestea sunt situate la granita dintre alimentele conventionale si cele de tip medicament si au statut de alimente benefice pentru sanatatea omului si de prevenire a imbolnavirilor. Alimentele functionale prezinta o functie speciala cand sunt ingerate, fiind implicate in reglarea unor functii metabolice, cum ar fi: imbunatatirea mecanismelor biologice de apărare (sistemul imunitar), prevenirea unor boli specifice si modularea sistemelor fiziologice, recuperarea in urma unor imbolnaviri, controlul conditiei fizice si psihice, incetinirea procesului de imbatranire, etc.
Tematica proiectului isi propune marirea sigurantei in utilizare si cresterea duratei de manifestare a proprietatilor functionale ale bacteriilor lactice probiotice, prin utilizarea unor tehnici inovative de protectie prin microincapsulare. Bacteriile din genul “bifidus” microincapsulate vor fi utilizate in formule probiotice care vor constitui materialul biologic pentru dezvoltarea unei noi game de produse lactate probiotice.
Cercetarile au drept scop gasirea unor solutii pentru cresterea caracterului functional al bacteriilor lactice prin protectia acestora utilizand metode speciale de microincapsulare, astfel incat ele sa-si conserve mai bine proprietatile. Rolul lor functional va fi demonstrat prin teste “in vitro”si “ in vivo”. Biopreparatul obtinut va fi un aliment-medicament, avand caracteristicile terapeutice mult imbunatatite comparativ cu probioticele actuale. Avantajul produsulor realizate va consta in faptul ca rata de supravietuire a bacteriilor probiotice la nivelul tractului intestinal va fi mult marita, garantandu-se astfel efectele terapeutice demonstrate ale acestora.
Inscrisa in directia de cercetare “BIOTEHNOLOGII”, tematica proiectului are drept scop crearea de noi tehnologii de obtinere a preparatelor biologice utilizate in fabricarea produselor lactate functionale continand microflora probiotica cu performante biotehnologice si functionale superioare, cu un grad ridicat de siguranta asupra sanatatii umane. Se preconizeaza extinderea lucrarilor de la nilvel laborator la aplicatii practice, industriale, in scopul dezvoltarii gamei de produse functionale cu proprietati superioare si un grad ridicat de siguranta alimentara. Produsele realizate in cadrul lucrarilor de cercetare vor fi analizate si testate comparativ cu ultimile formule de bacterii probiotice realizate de firme de specialitate, lideri pe plan mondial.
Activitatile si responsabilitatile fiecarui participant:
|
Activitati/parteneri |
Responsabilitati |
Etapa I
2007 |
Activitatea I.. Studii si cercetari preliminare privind microorganismle probiotice utilizate la fabricarea produselor alimentare functionale |
|
-CO CCAI |
Descrierea aspectelor functionale si morfologice ale bacteriiolor probiotice |
|
P1 –UNIV. GALATI |
Caracterizarea microflorei probiotice |
|
P2-UNIV. SAPIENTIA |
Actiunea bacteriilor probiotice la nivelul tractusului intestinal |
Etapa II 2008 |
Activitea II. Cercetari privind stabilirea unor metode de protectie a bacteriilor lactice prin tehnica microincapsularii si ultrasonarii |
|
CO CCAI |
Elaborarea ipotezelor si experimentarea tehnicilor de protectie a bacteriilor lactice prin microincapsulare si ultrasonare |
|
P1 –UNIV. GALATI |
Experimentarea efectului tehnicilor de protectie a bacteriilor lactice asupra activitatii biologice si caracterizarea tehnicilor utilizate |
|
P2-UNIV. SAPIENTIA |
Metode de stimulare a dezvoltarii bacteriilor lactice; caracterizarea preparatelor biologice obtinute |
|
P3 SC LACTIS SRL |
Testarea in laborator a microcapsulelor de bacterii lactice obtinute |
ETAPA
III 2008 |
Activitea III. Simularea unui model experimental al tubului digestiv pentru studierea comportamentului “in vitro” a bacteriilor probiotice microincapsulatesi studii comparative |
|
CO CCAI |
Realizarea si experimentarea modelelor functionale, simulate ale tubului digestiv; analiza comparativa a rezultatelor |
|
P1 –UNIV. GALATI |
Reproducrea “in vitro” a segmentului proximal al tubului digestiv. Caracteristici si conditii. |
|
P2-UNIV. SAPIENTIA |
Reproducrea “in vitro” a segmentului distal al tubului digestiv Caracteristici si conditii |
ETAPA
IV2009 |
Activitatatea IV. Proiectarea la nivel laborator a tehnologiilor de utilizarea a bacteriilor probiotice imobilizate. Caracterizarea produselor realizate |
|
CO CCAI |
Proiectarea tehnologiilor utilizand noile preparate bilogice ; studiu comparativ |
|
P3 SC LACTIS SRL |
Experimentare comparativa a tehnologiilor noi si clasice si caracterizareaproduse |
ETAPA
V 2009 |
Activitatea V. Elaborare studiu tehnico-economic |
|
-CO CCAI |
Studiu de necesitate si furnizare date tehnice |
|
P3 SC LACTIS SRL |
Studiu de fezabilitae; studiu de piata e |
ETAPA VI 2010 |
Activitatea VI. Experimentarea la nivel pilot a tehnologiilor de fabricare a produselor lactate probiotice cu noile preaprate biologice ;testare clinica; elaborare documentatii tehnice; diseminare rezultate |
|
-CO CCAI |
Elaborare tehnologii la nivel pilot; organizare si urmarire teste clinice; caracterizarare functionala a produselor. Documentatii pentru publicare si/sau protejarea rezultatelor |
|
P1 UNIV. GALATI |
Stabilirea conditiilor pentru cresterea gradului de siguranta alimentara. Publicatii, comunicari, documentatii pentru publicare si/sau protejarea rezultatelor |
|
P2 UNIV. SAPIENTIA |
Documentatii pentru publicare si/sau protejarea rezultatelor |
|
P3 SC LACTIS SRL |
Experimentare tehnologii; realizarea si caracterizarea fizico-chimica si microbiologica a produselor. |
Descrierea diferitelor evenimente derulate in cadrul proiectului:
- intalniri periodice ale partenerilor, cel putin o data/ 3 luni
- lucrari prezentate in reviste de specialitate: “ Microincapsularea bacteriilor probiotice. Generalitati. Structura microcapsulelor”
Autori: Ciric Alexandru, Costin, G.M – Buletin de Informare pentru Industria Laptelui, nr. 4, volum 22, trim. IV 2007, Editura Academica
- Participare la Simpozionul International de la Viena cu tematica” Drying & Formulation for Applications in Biotechnology, Feed & Food
Data: 16–17 Aprilie 2008;
- participare Simpozionul „Parteneriate in domenii prioritare – Elemente de monitorizare a proiectelor finantate, pentru Domeniile 4, 5 si 6 ” ,Sinaia, 15-18 aprilie 2008
- participare la Simpozionul “Chimia Coloizilor şi Suprafeţelor” (Al IX-lea Simpozion Galati de 29-30 mai 2008) cu prezentarea lucrarii “Techniques used for encapsulation of probiotic bacteria “; autor: Ciric Alexandru
- participare la Simpozionul organizat de Universitatea DUNAREA de Jos din Galati cu tema “Alimente functionale : Cercetari privind cresterea calitatii si sigurantei alimentelor prin conceperea , producerea si lansarea de produse sinbiotice noi- CALISIN”( 5-6 iunie 2008)
Lucrarile prezentate:
- “ Contributia cercetarii stiintifice din Institutul de Cercetari Alimentare (CCAI Bucuresti ) in promovarea si dezvoltarea produselor lactate functionale” Autori: Toma Alexandrina, Casulschi TeodoraSerbancea Floarea,Laudoniu Anisoara
- “ Produse lactate probiotice cu potential antimicrobian asupra unor germeni patogeni “ Autori: Casulschi Teodora, Toma Alexandrina, Laudoniu Anisoara, Simon BELA
- “Tehnici inovatoare de imbunatatirea viabilitatii produselor probiotice. Microincapsularea. Autor: Ciric Alexandru
Componenta consortiului:
- Universitatea Dunarea de Jos din Galati
- Fundatia Sapientia - Universitatea Sapientia- Cluj Napoca
- SC Lactis SRL Odorheiul Secuiesc
Bugetul proiectului:
Total buget: 2 501 410 lei, din care: 2 000 000 de la bugetul de stat
501 410 lei cofinantare
Copyright © 2007 Institut de Cercetari Alimentare, all rights reserved |
|
|