PLANUL NATIONAL PENTRU CERCETARE - DEZVOLTARE II 2007 - 2013

Programul4: Parteneriate in domeniile prioritare

Proiect: PNCDII- P4 - 6.BIOTEHNOLOGII ;   Contract: 61-001/2007

Titlul proiectului:

"Tehnologii inovative de conservare si utilizare a bacteriilor lactice probiotice cu performante superioare pentru cresterea sigurantei alimentare."

Acronim: INCTEC

Director de proiect:

Alexandrina TOMA , Dr. Ing.

Perioada de desfasurare a proiectului: 36 luni (2007-2010)

Obiectiv general si rezultatele estimate a fi obtinute:

Obiectivele generale ale proiectului sunt:
-  creşterea competitivităţii cercetarii prin realizarea unui parteneriat in domeniul biotehnologiilor alimentare, ce va contribui la obtinerea si aplicarea la nivel pilot/industrial a unor tehnologii inovative de fabricatie a produselor lactate din categoria produselor functionale (aliment-medicament
- dezvoltarea unor noi tehnici si procedee biotehnologice de conservare si utilizare a bacteriilor lactice probiotice, cu impact asupra sigurantei produselor alimentare si a calitatii vieti(preventie a bolilor gastrointestinale si vasculare)
- realizarea unor preparate biologice cu performante superioare din punct de vedere functional si dezvoltarea gamei de produse lactate probiotice, in beneficiul sanatatii omului
- Transferul rezultatelor cercetarii unui agent economic, in scopul valorificarii in productie

Rezumatul proiectului:

Cresterea calitatii  vietii constituie un deziderat de importanta majora in etapa actuala de dezvoltare a societatii romanesti, determinata implicit si de asigurarea starii de sanatate a populatiei. Unul dintre factorii care influenteaza mentinerea starii de sanatate il reprezinta alimentatia echilibrata in nutrienti si ingrediente functionale cu impact pozitiv asupra performantelor fizice sau psihice ale individului. Constientizarea impactului acestui concept in rindul populatiei a dat nastere la aparitia si dezvoltarea unor noi categorii de alimente intitulate generic “alimente functionale”.  Acestea sunt situate la granita dintre alimentele conventionale si cele de tip medicament si au statut de alimente benefice pentru sanatatea omului si de prevenire a imbolnavirilor. Alimentele functionale prezinta o functie speciala cand sunt ingerate, fiind implicate in reglarea unor functii metabolice, cum ar fi: imbunatatirea mecanismelor biologice de apărare (sistemul imunitar), prevenirea unor boli specifice si modularea sistemelor fiziologice, recuperarea in urma unor imbolnaviri, controlul conditiei fizice si psihice, incetinirea procesului de imbatranire, etc.
 Tematica proiectului isi propune marirea sigurantei in utilizare si cresterea duratei de manifestare a proprietatilor functionale ale bacteriilor lactice probiotice, prin utilizarea unor tehnici inovative de protectie prin microincapsulare. Bacteriile din genul “bifidus” microincapsulate  vor fi utilizate in formule probiotice care vor constitui materialul biologic pentru dezvoltarea unei noi game de produse lactate probiotice.
 Cercetarile au  drept scop gasirea unor solutii pentru cresterea caracterului functional al bacteriilor lactice prin protectia acestora utilizand metode speciale de microincapsulare, astfel incat ele sa-si conserve mai bine  proprietatile. Rolul lor  functional va fi demonstrat prin teste “in vitro”si “ in vivo”. Biopreparatul obtinut va fi un aliment-medicament, avand caracteristicile terapeutice mult imbunatatite comparativ cu probioticele actuale. Avantajul produsulor realizate  va consta in faptul ca rata de supravietuire a bacteriilor probiotice la nivelul tractului intestinal va fi mult marita, garantandu-se astfel efectele terapeutice demonstrate ale acestora.
Inscrisa in directia de cercetare “BIOTEHNOLOGII”, tematica proiectului are drept scop crearea de noi tehnologii de obtinere a preparatelor biologice utilizate in  fabricarea produselor lactate functionale continand microflora probiotica cu performante biotehnologice si functionale superioare, cu un grad ridicat de siguranta asupra sanatatii umane. Se preconizeaza extinderea lucrarilor de la nilvel laborator la aplicatii practice, industriale, in scopul dezvoltarii gamei de produse functionale cu proprietati superioare si un grad ridicat de siguranta alimentar
a. Produsele realizate in cadrul lucrarilor de cercetare vor fi analizate si testate comparativ cu ultimile formule de bacterii probiotice realizate de firme de specialitate, lideri pe plan mondial.

Activitatile si responsabilitatile fiecarui participant:

 

Activitati/parteneri

Responsabilitati

Etapa I
2007

Activitatea I.. Studii si cercetari preliminare privind microorganismle  probiotice utilizate la  fabricarea produselor alimentare functionale

 

-CO CCAI

Descrierea aspectelor functionale si morfologice ale bacteriiolor probiotice  

 

P1 –UNIV. GALATI

Caracterizarea microflorei probiotice

 

P2-UNIV. SAPIENTIA

Actiunea bacteriilor probiotice la nivelul tractusului intestinal

Etapa II 2008

Activitea II. Cercetari  privind stabilirea unor metode de protectie a bacteriilor lactice prin tehnica microincapsularii si ultrasonarii

 

CO CCAI

Elaborarea ipotezelor si experimentarea tehnicilor de protectie a bacteriilor lactice prin microincapsulare si ultrasonare

 

P1 –UNIV. GALATI

Experimentarea efectului tehnicilor de protectie a bacteriilor lactice asupra activitatii biologice si caracterizarea tehnicilor utilizate

 

P2-UNIV. SAPIENTIA

Metode de stimulare a dezvoltarii bacteriilor lactice; caracterizarea preparatelor biologice obtinute

 

P3 SC LACTIS SRL

Testarea  in laborator a microcapsulelor de bacterii lactice obtinute

ETAPA
III 2008

Activitea III. Simularea  unui model experimental al tubului digestiv pentru studierea comportamentului “in vitro” a bacteriilor probiotice microincapsulatesi studii comparative

 

CO CCAI

Realizarea  si experimentarea modelelor functionale, simulate ale tubului digestiv; analiza comparativa a rezultatelor 

 

P1 –UNIV. GALATI

 Reproducrea “in vitro” a segmentului proximal al tubului digestiv. Caracteristici  si conditii.

 

P2-UNIV. SAPIENTIA

Reproducrea “in vitro” a segmentului distal al tubului digestiv Caracteristici  si conditii

ETAPA
IV2009

Activitatatea  IV. Proiectarea  la nivel laborator a  tehnologiilor de utilizarea a bacteriilor probiotice imobilizate. Caracterizarea  produselor realizate

 

CO CCAI

Proiectarea tehnologiilor utilizand noile preparate bilogice ; studiu comparativ

 

P3 SC LACTIS SRL

Experimentare comparativa a tehnologiilor noi si  clasice si caracterizareaproduse

ETAPA
V 2009

Activitatea V. Elaborare  studiu tehnico-economic

 

-CO CCAI

Studiu de necesitate si furnizare date tehnice

 

P3 SC LACTIS SRL

Studiu de fezabilitae; studiu de piata e

ETAPA VI 2010

Activitatea VI. Experimentarea  la nivel pilot a tehnologiilor de fabricare a produselor lactate probiotice cu noile preaprate biologice ;testare clinica; elaborare documentatii tehnice; diseminare rezultate

 

-CO CCAI

Elaborare tehnologii la nivel pilot; organizare si urmarire teste clinice; caracterizarare functionala a produselor. Documentatii pentru publicare si/sau protejarea rezultatelor

 

P1 UNIV. GALATI

Stabilirea conditiilor pentru cresterea gradului de siguranta alimentara. Publicatii, comunicari, documentatii pentru publicare si/sau protejarea rezultatelor

 

P2 UNIV. SAPIENTIA

Documentatii pentru publicare si/sau protejarea rezultatelor

 

P3 SC LACTIS SRL

Experimentare tehnologii; realizarea si caracterizarea fizico-chimica si microbiologica a  produselor.

 

 

Descrierea diferitelor evenimente derulate in cadrul proiectului:

- intalniri periodice ale partenerilor, cel putin o data/ 3 luni
- lucrari prezentate in reviste de specialitate: “ Microincapsularea bacteriilor probiotice. Generalitati. Structura microcapsulelor”
Autori: Ciric Alexandru, Costin, G.M – Buletin de Informare pentru Industria Laptelui, nr. 4, volum 22, trim. IV 2007, Editura Academica
- Participare la Simpozionul International de la Viena cu tematica”  Drying & Formulation for Applications in Biotechnology, Feed & Food
Data: 16–17 Aprilie 2008;
- participare Simpozionul „Parteneriate in domenii prioritare – Elemente de  monitorizare a proiectelor finantate, pentru Domeniile 4, 5 si 6 ” ,Sinaia, 15-18 aprilie 2008

- participare la Simpozionul  “Chimia Coloizilor şi Suprafeţelor” (Al IX-lea Simpozion Galati de 29-30 mai 2008) cu prezentarea lucrarii “Techniques used for encapsulation of probiotic bacteria “; autor: Ciric Alexandru
 
- participare la Simpozionul organizat de Universitatea DUNAREA de Jos din Galati cu tema “Alimente functionale : Cercetari privind cresterea calitatii  si sigurantei alimentelor prin conceperea , producerea si lansarea de produse sinbiotice noi- CALISIN”( 5-6 iunie 2008)
Lucrarile prezentate:

  1. “ Contributia cercetarii stiintifice din Institutul de Cercetari Alimentare (CCAI Bucuresti ) in promovarea si dezvoltarea produselor lactate functionale” Autori: Toma Alexandrina, Casulschi TeodoraSerbancea Floarea,Laudoniu Anisoara
  2. Produse lactate probiotice  cu potential antimicrobian asupra unor germeni patogeni “ Autori: Casulschi Teodora, Toma Alexandrina, Laudoniu Anisoara, Simon BELA
  3. “Tehnici inovatoare de imbunatatirea viabilitatii produselor probiotice. Microincapsularea.  Autor: Ciric Alexandru

Componenta consortiului:

- Universitatea Dunarea de Jos din Galati

- Fundatia Sapientia - Universitatea Sapientia- Cluj Napoca

- SC Lactis SRL Odorheiul Secuiesc

Bugetul proiectului:

Total buget: 2 501 410 lei, din care: 2 000 000 de la bugetul de stat 501 410 lei cofinantare

Copyright © 2007 Institut de Cercetari Alimentare, all rights reserved