Programul4: PARTENERIATE IN DOMENIILE PRIORITARE

Proiect: PNII;   Contract: 51-027/2007

Titlul proiectului:

"Decontaminarea microbiana a alimentelor termosensibile cu ajutorul plasmelor pulsate non-termice, in contextul realizarii obiectivelor sigurantei alimentare."

Acronim: Decoplasm

Director de proiect:

Constantin Croitoru, cercetator stiintific gr. I

Perioada de desfasurare a proiectului: 14.09.2007 - 13.09.2010

Obiectiv general si rezultate estimate a fi obtinute :

Obiectivul general al acestui proiect este urmatorul: cresterea competitivitatii CD prin stimularea parteneriatelor in domeniile prioritare, concretizate in tehnologii, produse si servicii inovative pentru rezolvarea unor probleme complexe si crearea mecanismelor de implementare.
In acest scop, prin propunerea de proiect   se urmaresc principalele obiective specifice:

1. Realizarea de structuri generatoare de jeturi de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica, cu aplicabilitate în decontaminarea alimentelor.

2. Stabilirea microorganismelor specifice contaminarilor alimentare, a caror distrugere va fi testata cu jet de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica.

3. Stabilirea alimentelor termosensibile, a caror decontaminare va fi testata cu jet de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica.

4. Distrugerea de microorganisme specifice contaminarilor alimentare, cu ajutorul jeturilor de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica.

5. Optimizarea generatorului de jet de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica, în vederea maximizarii efectului bactericid.

6. Experimente de decontaminare a unor alimente termosensibile cu jeturi de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica. Masurarea gradului de decontaminare si  influenta jeturilor de plasma asupra diverselor proprietati organoleptice si fizico-chimice ale alimentelor termosensibile..

7. Concluzii privind eficacitatea si avantajele decontaminarii alimentelor cu ajutorul jeturilor de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica. Estimari privind posibilitatile de scalare industriala a noii tehnologii.

Prin abordarea complexa a acestei propuneri de proiect se urmareste satisfacerea cerintelor si reglementarilor U.E.,pe de o parte,si contribuie la cresterea capacitatii Romaniei de a asigura parteneri performanti in programele de colaborare stiintifica si tehnica in aliantele tehnice internationale.

Rezumatul Proiectului::

Tema acestui proiect se remarca prin marele sau grad de noutate pe plan mondial. Jeturi de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica au fost obtinute la sfarsitul anului 2005 in SUA. Unul dintre partenerii prezentului proiect (INFLPR), a obtinut – in structuri inca preliminare – jeturi de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica, in prima parte a anului 2006. Acest tip de plasma, de ultima noutate, permite controlul perfect al temperaturii sale, fiind astfel ideal pentru tratarea alimentelor termosensibile.
Prin prezentul proiect ne propunem sa obtinem, pentru prima data in Romania, o tehnologie  de  decontaminare a alimentelor termosensibile utilizand plasma pulsata non-termica la presiune atmosferica, contribuind astfel la garantarea sanatatii populatiei prin consumul de alimente sigure din punct de vedere sanitar,  sub raportul salubritatii si al valorii nutritive.
Se va realiza un  generator de jet de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica, astfel incat sa se obtina un efect bactericid maxim, fara a influenta negativ calitatile alimentelor decontaminate.
Multe din rezultatele  acestor cercetari privind eficacitatea tratamentului pentru diverse microorganisme si pentru diverse alimente vor constitui noutati pe plan mondial.

Plasma – amestec de electroni si ioni, in cea mai simpla descriere – constituie 99 % din componenţa Universului, fiind prezenta atat in stele, cat si in spaţiile inter-stelare. In atmosfera densa a Pamantului, in stare naturala (fulgere, aurore boreale), plasma este foarte instabila.
Prin plasma “non-termica” se intelege plasma aflata practic la temperatura mediului ambiant. In literatura de specialitate engleza se foloseşte mult termenul “cold plasmas”, dar aici preferam denumirea de “plasme non-termice”, deoarece termenul de “plasme reci” ar putea induce ideea unor temperaturi foarte scazute fata de mediul ambiant.
Prin noua metoda propusa se pot rezolva unele probleme legate de dezavantajele utilizarii  metodelor clasice  de decontaminare a produselor alimentare.

Etape de realizare:

Activitatile necesare atingerii obiectivelor sunt planificate astfel:

Etapa 1 - Elaborarea de model conceptual de structuri generatoare de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica.

Etapa 2 - Studii, analize si experimente de obtinere a jeturilor de plasma pulsata la presiune atmosferica.:
  • Elaborare modele experimentale pentru sisteme de  generare   a jeturilor de plasme pulsate non- termice la presiune atmosferica.

  • Studii privind metode actuale de decontaminare a alimentelor si   dezavantajele     utilizarii acestor metode.

  • Studii privind stabilirea de alimente termosensibile pretabile a  fi decontaminate cu plasma non-termica.

  • Studii privind tipuri de microorganisme specifice contaminarilor  alimentare.

Etapa 3 - Elaborarea noii metode de decontaminare a alimentelor cu plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica.

  • Realizarea variantelor experimentale de activizare chimica a jeturilor de plasma pulsata non-termice la presiune atmosferica.

  • Selectarea  alimentelor  termosensibile pretabile a fi decontaminate cu plasma non-termica

  • Selectarea  microorganismelor  pretabile a fi distruse cu   plasma non-termica.

Etapa 4 -Realizarea la nivel de laborator a metodei de decontaminare a alimentelor cu plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica. Optimizarea metodei de laborator de decontaminare a alimentelor termo-sensibile cu jeturi de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica.

  • Experimente de utilizare a jeturilor de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica pentru decontaminarea alimentelor termosensibile.

  • Experimentari de laborator privind eficacitatea distrugerii microorganismelor cu jet de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica

  • Experimentari de laborator privind efectul testarilor cu jet de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica asupra alimentelor testate.

  • Optimizarea generatorului de jeturi de plasma non-termica pulsata la presiune atmosferica, in vederea maximizarii efectului bactericid.

  • Masurarea gradului de decontaminare a alimentelor pentru diferitele variante de metoda de decontaminare.

  • Efectul utilizarii noii metode asupra proprietatilor organoleptice si fizico-chimice a alimentelor testate.

Etapa 5 - Demonstrarea performantelor noii metode propuse:

  • Demonstrarea functionalitatii si utilitatii metodei de decontaminare a alimentelor termosensibile cu jeturi de plasma non-termica la presiune atmosferica.

  • Estimari privind posibilitatile de scalare industriala a noii metode.

Descrierea / prezentarea diferitelor evenimente derulate in cadrul proiectului (exp: Conferinte, seminarii, intalniri ale partenerilor, etc.)

Rezultatele cercetarilor efectuate in etapele I si II au fost prezentate la doua Conferinte Internationale de prestigiu: “35th IEEE International Conference On Plasma Science – ICOPS 2008”, 14 – 20 iunie 2008, Karlsruhe, GERMANIA [1]; “19th EurophysicS Conference on the Atomic and Molecular Physics of Ionised Gases – ESCAMPIG 2008”, 14 – 20 iulie 2008, Granada, SPANIA [2].

Conponenta consortiului:

I.CO: COMPANIA DE CERCETARI APLICATIVE SI INVESTITII

II.P1: INSTITUTUL NATIONAL PENTRU FIZICA LASERILOR,PLASMEI SI RADIATIEI

III. P2: INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE CHIMICO-FARMACEUTIC

Autoritatea contractanta (finantatoare a proiectului):

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului Centrul National de Management Programe Programul 4 - PARTENIATE IN DOMENIILE PRIORITARE Categoria de proiect: PC

Bugetul proiectului:

1.Valoarea proiectului (include si alte surse atrase): 2.257.599 lei.

2.Valoarea contractului (sursa numai buget de stat): 2.000.000 lei.

Copyright © 2008 CCAI SA, Bucuresti, Romania, all rights reserved