Programul: Cercetare de Excelenta (CEEX)

Proiect: CEEX 1934 CEEX IV;   Contract: 293/15.08.2006

Titlul proiectului:

"Imbunatatirea competitivitatii laboratorului de chimie prin dezvoltarea de noi metode pentru determinarea unor contaminanti din produse alimentare in acord cu directivele europene."

Acronim: CONTAM

Director de proiect:

Zachia Marta, cercetator stiintific gr. III

Perioada de desfasurare a proiectului: 15.08.2006 – 28.02.2008

Obiectiv general:

Dezvoltarea infrastructurii unui laborator in domeniul controlului calitatii produselor alimentare prin determinarea contaminantilor prezenti in acestea, urmarind cerintele reglementarilor prevazute in directivele UE si cerintele reglementarilor internationale.

Obiective specifice:

  • Dezvoltarea si validarea metodei de analiza chimica privind determinarea benzo(a)pirenului (marker al incidentei hidrocarburilor aromatice policiclice in alimente) 
  • Dezvoltarea si validarea metodelor de determinare a unor microelemente toxice in alimente (mercur, arsen, plumb si cadmiu).
  • Dezvoltarea si validarea metodei de determinare a acizilor grasi trans din uleiuri si grasimi vegetale

Justificarea proiectului:

Romania, stat membru al Uniunii Europene, adopta si implementeaza politica sigurantei alimentare, ca obiectiv major in productia de bunuri alimentare si comercializarea acestora Regulamentul EC 1881/2006 stipuleaza nivelul maxim admis pentru unii contaminanti in alimente, iar regulamentul EC 333/2007 precizeaza criteriile de performanta pe care trebuie sa le indeplineasca metodele de analiza utilizate in controlul acestor contaminanti in alimente. FDA (Food and Drug Administration) a introdus reglementarea referitoare la inscriptionarea pe etichete a continutului de acizi grasi trans in unele produse alimentare, reglementare ce se aplica de la 1 ianuarie 2006. Unele tari europene au preluat deja aceasta reglementare care va fi introdusa intr-o noua directiva europeana. In acest context, in cadrul laboratorului se vor implementa cerintele impuse de legislatia comunitara.

Etape de realizare:

Etapa 1 -Abordarea si introducerea la nivel de laborator a cerintelor directivelor europene si reglementarilor internationale referitoare la controlul calitatii alimentelor privind unii contaminanti- termen 30.10.2006

Activitati:

  • Studii documentare privind dezvoltarea metodelor pentru determinarea unor microelemente toxice (cadmiu, plumb, mercur, arsen), determinarea benzo(a)pirenului si determinarea acizilor grasi trans; corelarea metodologiilor la cerintele prevazute in reglementarile sigurantei alimentului
  • Analiza utilizarii unor tehnici instrumentale performante si achizitionarea echipamentelor care sa raspunda cerintelor de performanta precizate in reglementari
  • Dezvoltarea cunostiintelor prin achizitionare documentatii tehnice de specialitate

Etapa 2 - Implementarea cerintelor de cuantificare a unor contaminanti din alimente prin noi metode analitice performante- termen 30.03.2007

Activitati:

  • Lucrari experimentale pentru determinarea unor microelemente toxice si a acizilor grasi trans din alimente                                                                                                              
  • Verificarea criteriilor de performanta ale metodelor in vederea validarii acestora
  • Achizitionarea echipamentelor pentru dezvoltare metoda de determinare benzo(a)piren si pentru mercur
  • Instruiri pentru estimarea incertitudinii de masurare
  • Metrologizare, etalonare echipamente achizitionate

Etapa 3 -Dezvoltarea si implementarea noilor metode analitice in sistemul de calitate al laboratorului – termen 30.11.2007

Activitati:

  • Lucrari experimentale dezvoltare si validare a metodelor utilizate
  • Lucrari experimentale pentru estimarea incertitudinii de masurare
  • Elaborare proceduri specifice pentru metodele validate in laborator
  • Depunerea documentatiei pentru acreditare

Etapa 4 - Promovarea activitatilor si rezultatelor cercetarii- termen 28.02.2008

Activitati:

  • Diseminare rezultate
  • Acreditare

Rezultate:

1. Imbunatatirea bazei tehnico-materiale a laboratorului prin achizitii de echipamente performante :

  • spectrometru compact de absorbtie atomica
  • aparat de mineralizare cu microunde
  • cromatograf de lichide de inalta performanta cu detector de fluorescenta
  • echipament Mercur Duo Plus

2. Dezvoltarea si validarea metodelor de determinare pentru :

  • benzo(a)piren (marker al incidentei hidrocarburilor aromatice policiclice in alimente)
  • microelemente toxice in alimente (mercur, arsen, plumb si cadmiu)
  • acizi grasi trans din uleiuri si grasimi vegetale

3. Elaborarea procedurilor specifice aferente

4. Instruire de personal

Valorificare rezultate:

Principalele beneficii aduse de crearea laboratorului pentru controlul contaminantilor din produse alimentare, contaminanti reglementati recent in legislatia comunitara sunt:

I.Posibilitatea ca autoritatile din domeniu sa beneficieze de evaluarea riscului acestor substante toxice in alimente si sa impuna masurile necesare legate de legea sigurantei alimentare.

II.Producatorii isi vor putea controla produsele realizate in propriile societati si vor putea implementa elemente necesare analizei riscurilor, ca parte integranta a managementului sigurantei alimentare in organizatia producatoare de alimente.

III. Serviciile oferite de laborator vor facilita libera circulatie a marfurilor pe piata externa, prin recunoasterea rapoartelor de incercare emise

IV. Organismele de certificare produse, organismele de inspectie, certificare HACCP, certificare produse ecologice vor putea incheia subcontractari cu laboratorul acreditat

Diseminarea rezultatelor:

Se vor publica si se vor prezenta in comunicari stiintifice rezultatele obtinute

Copyright © 2008 CCAI SA, Bucuresti, Romania, all rights reserved