Programul: Cercetare de Excelenta (CEEX) Proiect: CEEX 1934 CEEX IV; Contract: 293/15.08.2006 Titlul proiectului: "Imbunatatirea competitivitatii laboratorului de chimie prin dezvoltarea de noi metode pentru determinarea unor contaminanti din produse alimentare in acord cu directivele europene." Acronim: CONTAM Director de proiect: Zachia Marta, cercetator stiintific gr. III Perioada de desfasurare a proiectului: 15.08.2006 – 28.02.2008
Obiectiv general: Dezvoltarea infrastructurii unui laborator in domeniul controlului calitatii produselor alimentare prin determinarea contaminantilor prezenti in acestea, urmarind cerintele reglementarilor prevazute in directivele UE si cerintele reglementarilor internationale. Obiective specifice:
Justificarea proiectului: Romania, stat membru al Uniunii Europene, adopta si implementeaza politica sigurantei alimentare, ca obiectiv major in productia de bunuri alimentare si comercializarea acestora Regulamentul EC 1881/2006 stipuleaza nivelul maxim admis pentru unii contaminanti in alimente, iar regulamentul EC 333/2007 precizeaza criteriile de performanta pe care trebuie sa le indeplineasca metodele de analiza utilizate in controlul acestor contaminanti in alimente. FDA (Food and Drug Administration) a introdus reglementarea referitoare la inscriptionarea pe etichete a continutului de acizi grasi trans in unele produse alimentare, reglementare ce se aplica de la 1 ianuarie 2006. Unele tari europene au preluat deja aceasta reglementare care va fi introdusa intr-o noua directiva europeana. In acest context, in cadrul laboratorului se vor implementa cerintele impuse de legislatia comunitara. Etape de realizare: Etapa 1 -Abordarea si introducerea la nivel de laborator a cerintelor directivelor europene si reglementarilor internationale referitoare la controlul calitatii alimentelor privind unii contaminanti- termen 30.10.2006 Activitati:
Etapa 2 - Implementarea cerintelor de cuantificare a unor contaminanti din alimente prin noi metode analitice performante- termen 30.03.2007 Activitati:
Etapa 3 -Dezvoltarea si implementarea noilor metode analitice in sistemul de calitate al laboratorului – termen 30.11.2007 Activitati:
Etapa 4 - Promovarea activitatilor si rezultatelor cercetarii- termen 28.02.2008 Activitati:
Rezultate: 1. Imbunatatirea bazei tehnico-materiale a laboratorului prin achizitii de echipamente performante :
2. Dezvoltarea si validarea metodelor de determinare pentru :
3. Elaborarea procedurilor specifice aferente 4. Instruire de personal Valorificare rezultate: Principalele beneficii aduse de crearea laboratorului pentru controlul contaminantilor din produse alimentare, contaminanti reglementati recent in legislatia comunitara sunt: II.Producatorii isi vor putea controla produsele realizate in propriile societati si vor putea implementa elemente necesare analizei riscurilor, ca parte integranta a managementului sigurantei alimentare in organizatia producatoare de alimente. III. Serviciile oferite de laborator vor facilita libera circulatie a marfurilor pe piata externa, prin recunoasterea rapoartelor de incercare emise IV. Organismele de certificare produse, organismele de inspectie, certificare HACCP, certificare produse ecologice vor putea incheia subcontractari cu laboratorul acreditat Diseminarea rezultatelor:
Se vor publica si se vor prezenta in comunicari stiintifice rezultatele obtinute Copyright © 2008 CCAI SA, Bucuresti, Romania, all rights reserved |
|||